Ilyen a szultán kebabja? - Sultan Döner & Shawarma, Kolozsvár, kebabtál
A
Sultan Döner & Shawarma egy olyan hely, amit nem akartam igazán
meglátogatni tavaly, főleg azért, mert a budapesti török kebabosokról
alapvetően nincs jó véleményem. Ugyanakkor több kolozsvári ismerősöm mondta,
hogy szerintük egy jó hely. Éppen emiatt idén az első helyek egyike volt, ahol
tiszteletem tettem. Az étlap klasszikusnak mondható, sokféle kebabbal pitában,
tekerve, tálon, de vannak rántott húsok, fűszeres csirke és még sok egyéb.
Szóval nem egy rossz választék, húsból meg rögtön háromféle is van…általában.
Ugyanis amikor én ott voltam egy csirke gyros tálat szerettem volna kérni, de a
csirkehús pont elfogyott. Ezért marhahúsból (ami inkább borjú lehetett) kértem.
Ezután
jött a szokásos körbekérdezés, minden zöldségből megkérdezték, hogy kérek-e.
Elég széles volt a repertoár, hagyma, savanyú uborka, káposzta, saláta, csípős
paprika, kukorica, paradicsom, lilakáposzta, olíva bogyó, szóval lehetett
válogatni rendesen. Ezenkívül járt hozzá sült krumpli és pita is. Szószok közül
pedig fokhagymás szósz, tzatziki, csípős szósz és ketchup is szélesítette a
repertoárt. Elég gazdag tálat kértem, zöldségekből a kukorica, a csípős paprika
és az olívabogyó, szószokból a ketchup maradt ki, a többi mehetett rá. Amikor
megkaptam a tálat abban biztos voltam, hogy ma nem maradok éhen, nagyon
gusztosos, és jó nagy adag ételt kaptam.
A
kóstolást ezúttal is a pitával kezdtem, ami remekül indította el a sort.
Helyben készült, kicsit magos, de nagyon finom, friss, szellős kenyérféle,
nagyon ízlett. Megfigyelésem alapján itt Romániában sokkal gyakoribbak a
helyben készült piták, mint Magyarországon, és nagyon szívesen kóstolom meg
ezeket. Itt sem ért csalódás miatta. Szintén nagyon jók voltak a zöldségek,
friss és finom az összes, ezzel sincs semmi gond.
A hús
kapcsán sajnos már vegyesebbek voltak az érzéseim. Kiérződött belőle a marhahús
íze, de összességében inkább egy kevert húsnak tűnt, ráadásul nekem egy kicsit
rágósra is sikeredett. Az íze egyébként oké, de nekem valahogy nem illett össze
azzal a tzatziki mártással, amit hozzá tettek. Bár lehet elsősorban nem a
hússal volt itt a gond…
A
tzatziki ugyanis nekem nem igazán jött be. Mindenek előtt le kell szögeznem,
hogy tisztában vagyok azzal, hogy a kapor egy tzatziki szósz elengedhetetlen
kelléke, ugyanakkor nekem ez itt nagyon túl lett tolva. Konkrétan a kapor ízén
kívül semmi mást nem éreztem, amikor megkóstoltam a szószt. És sajnos – illetve
ez alapvetően nem lenne rossz dolog, csak most vált azzá – ez gyakorlatilag az
egész ételnek adott egy nyers kapros ízt, amiért nem voltam hálás. Ami a másik
két szószt illeti, a fokhagymás nagyon ízlett, kellemesen édeskés, a fokhagyma
íze is kiérződik belőle szerintem tök jó. A csípős sokat nem dob, kicsit csíp,
kicsit sós, a funkcióját ellátja, de nem kiemelkedő. A végére hagytam a
hasábburgonyát, ami mirelit terméknek tűnt, de legalább frissen elkészítve, így
azért hozzáadott valamit az ételhez.
Az ételért 22 lejt fizettem, ami nem olyan vészes, főleg egy non stop helytől. Összességében
igen nehezen tudtam eldönteni, hogy ezt az ételt hogyan értékeljem. Ugyanis a
tzatziki szósz miatt nem mondanám, hogy igazán kellemes élményt hagyott bennem
az étel. Ha viszont virtuálisan kiveszem belőle ezt az elemet, akkor a hús sem
volt azért vészes, a többi összetevő meg kifejezetten jó benyomást tett rám. És
ez ilyenkor mindig egy dilemma, hogy egy alapvetően nagyon jó ételt mennyire
tesz tönkre egy elem, ami azonban kb. mindenhol jelen van. Nem volnék
igazságos, ha azt mondanám, hogy ez egy közepes étel, mert annál lényegesen
jobb. Viszont nem tehetem a legjobbak közé sem, mert azokkal összehasonlítva
azért nyilvánvalóan alulmaradt.
Minden
esetre azért egyértelműen tudom ajánlani a helyet, különösen azoknak, akik
nagyon szeretik a kapor jelenlétét az ételekbe. Én meg legközelebb majd
csirkehúsból kérem tzatziki szósz nélkül, és akkor biztos nagyon jó lesz.
Értékelésem
egyelőre: 8/10 (hogy ez pontosan mit
jelent, arról itt olvashatsz)
Ha
szeretnél értesülni a legfrissebb cikkekről, csatlakozz a Blog
facebook-oldalához:https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése