Kolozsvárról Californiába – California Burger Bár, Kolozsvár
Noha
a kolozsvári menza kiváló, nem minden nap eszem ott, részben azért, mert pár
nap inkább az otthoni kutatást választom, részben meg azért, mert szeretek
újdonságokat kipróbálni. Tavaly már írtam egy nagy hamburger tesztet, amelynek
keretében a legkülönbözőbb kolozsvári burger bárokat próbáltam ki. Kokoly Zsolt
kollégám viszont javasolta, hogy a California Burger bárral is próbálkozzak,
mert szerinte az a legjobb a városban. Mivel viszonylag közel van a
szállásomhoz, nem volt kérdés, hogy teszek vele egy próbát, amire a múlt héten
sort is kerítettem.
A
hely nem túl nagy, de összességében kényelmes és már az elején észrevettem,
hogy az asztalokon a szalvéta és a só meg bors mellett Tabasco szósz és ketchup
is található. Ezek nyilván bolti termékek, de számomra nagyon pozitívan
hatottak, hiszen, ha ezeket „alanyi jogon” lehet használni, akkor
vélelmezhetően a hamburgerben valami egyedibb szósz van. Magyarországon az EpicBurgerben láttam hasonló, ami nagyon bejött nekem, az alaphangot itt is
megadta.
Megnéztem
az étlapot, nem nagy kínálat, de azért nem rossz, a hamburger mellett még 1-2
húsétel (leginkább amerikai mintát követve BBQ húsételek) vannak. Először arra
gondoltam, hogy a névadó burgert kóstolom meg, azonban abban olíva bogyó van,
amit nem igazán szeretek, így maradtam a klasszikusnál, amiben semmi extra
nincs, csak a szósz, buci, hús, vörös cheddar és a 4 klasszikus zöldség. E
mellett kértem hozzá egy adag sült krumplit is. Szószok közül kettőből lehetett
választani, egy ún. „Ranch” szósz és egy csípőst. Első körben nem akartam
rizikózni, így maradtam a Ranch szósznál.
Az
étel kb. 10 perc alatt érkezett meg. Kicsit rusztikus, de szép benyomást adott
a közepesnél kicsit nagyobbnak tűnő hamburger és a fűszeres krumpli. Először az
utóbbit kóstoltam meg, és nagyon ízlett. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem
mirelit termékkel dolgoznak, a burgonya friss volt, és a fűszerezése is
pikánsabb az átlagnál. Talán a ropogósságával kapcsolatosan volt egy aprócska
hiányérzetem, de ez legyen a legnagyobb baj, az íze tökéletes. Aki szeretne
hozzá valami szószt, annak meg ott van a ketchup vagy a tabasco (utóbbi nem
gyengén csíp).
Rátértem
a burgerre. A buci jelesre vizsgázott, helybeli friss, finom. Én jobban
szeretem kicsit kevesebb maggal a tetején, de ez ízlés kérdése, van, aki meg
így szereti, ebből nem fogunk vitát nyitni. A hús minden szempontból tökéletes,
közepesen átsült, minimálfűszerezés, így a marhahús íze dominált, és egyébként
a méretével is meg voltam elégedve, betelítette a teljes bucit. A zöldségek
frissek, finomak voltak, amit ki tudok emelni az a savanyú uborka, amit
Kolozsváron a tapasztalataim alapján igen kevés helyen kap az ember a
burgerében, de itt megvolt, nem is akármekkora mennyiségben. A sajtot is
megolvasztva kaptam, és az íze is jó.
Az
igazi kedvencem viszont egyértelműen a szósz volt. Első pillantásra azt hittem,
hogy egy majonézes szósszal fogok találkozni, de ízében sokkal jobban
emlékeztetett a gyros szószokra. A fokhagymát kiéreztem belőle, de ezen
túlmenően is markáns fűszerezésű, pikáns, karakteres volt, ami az egész ételt
betöltötte. Az egyik legjobb burger szósz, amit ettem.
Az
ételért 27 lejt fizettem, ami kb. 1.800 forint, üdítő nélkül ez kicsit
borsosnak tűnhet, viszont teljesen jól lehetett vele lakni és az ízélmény is
kifogástalan. Szóval nem véletlenül mondta nekem Zsolt, hogy ez a város legjobb
hamburgere. Bár még biztos sok másik helyen is található burger bár, eddig ez
messze a legjobb hamburger, amit Kolozsváron ettem.
Bővebben
a helyről:
https://www.facebook.com/californiaburger.cluj/
Ha
szeretnél értesülni a legfrissebb cikkekről, csatlakozz a Blog
facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése