Egy családi hely – Tettye vendéglő, Pécs, többféle étel
Ritkán
írok a szó klasszikus értelmében vett éttermekről (értsd: ahol egy főfogás ára
a 2.000 forintot meghaladja), sajnos az anyagi helyzetem nem olyan, hogy sok
ilyen helyet kipróbáljak. A Tettye vendéglő azonban kivételt képez ez alól,
elsősorban családi okokból, a legtöbb jelentős családi eseményünket ott
tartjuk, így éves szinten azért 4-5 alkalommal eszek ott. Most az utolsó 2
ebédemről fogok írni. Nyilván a pontozás itt kicsit relatívabb, hiszen egy
ilyen helyen az ember kalkulál azzal, hogy az árak magasabbak mint a klasszikus
gyorsétteremben, vagy az átlagos street food éttermekben, de emiatt az
elvárások is megnőnek.
A két
alkalomból, amiről szeretnék írni, az egyik az édesapám testvérének születésnapja
volt. Ekkor úgy gondoltam, hogy a
szezonális étlapról kóstolok két ételt, egy vegyes gyümölcslevest, illetve egy
fűszeres bundás harcsafélét, aioli mártással és mandarinos lilakáposzta
salátával. A levest viszonylag gyorsan megkaptuk, első ránézésre kicsit menzás
beütése volt a lilás színével és a benne lévő különböző gyümölcsökkel.
Hozzáteszem, nekem ezekkel a levesekkel az iskolában sem volt soha bajom, így
itt sincs. Az íze pedig a menzainál érezhetően jobb volt. A leves sokkal
fűszeresebb, a benne lévő gyümölcsök mennyisége is nagyobb, változatosabb és az
íze is finomabb. Ezenkívül kapunk némi tejszínt is a tetejére, ami külcsínynek
is jó, és az ízéhez is hozzátesz. Megmondom őszintén, ma már én szívesebben
eszek gyümölcskrém-leveseket, mint ezeket a hagyományos gyümölcsleveseket, de
ez ennek ellenére nagyon finom volt, ez egy jó kezdés.
Sajnos
a főétellel már sokkal több problémám volt. Nekem a fűszeres bundáról valamiért
egy sörtészta-szerű, paprikás-fokhagymás (esetleg citromos, ha már hal) bunda
jutott eszembe, nem tudom, miért. De amit kaptam, az nem ez volt, de ami még
rosszabb, hogy nem csak más volt, mint az elvárásom, hanem rendesen alul is
múlta azt. Ez ugyanis gyakorlatilag egy rántott harcsa volt, amiben a rántást
teleszórták egész köménymaggal. Erre viszont nagyon hepciás vagyok. Lehet, csak
én gondolom így (bár a blogom facebook-csoportjában indított szavazás alapján
nem), de szerintem az egész köménymag egy nagyon rossz beidegződése a magyar
(és több más) konyhának. Az őrölt kömény abszolute át tudja adni azt az ízt az
ételnek, amit remélnek a köménymagtól, de annál kevés rosszabb dolog történhet
egy étkezés közben, hogy ráharapok az egész köménymagra. Márpedig ebben az
ételben elkerülhetetlen volt, hiszen a bunda tele volt vele. És sajnos ez
innentől eléggé beárnyékolta a teljes ételt. Írhatnék arról, hogy a halhús
önmagában véve finom volt, jól elkészítették, írhatnék arról, hogy a
lilakáposzta saláta mandarinnal keverése még szárazsalátának is jó ötlet, a két
alapanyag remekül harmonizál egymással, és dicsérhetném az aioli mártást, amit
szintén jól készítettek el. De igazán nem lenne hiteles tőlem egyik sem, mert a
kömény íze az első ráharapástól annyira elnyomott mindent, hogy ezeket a
kajákat is csak nyomokban tudtam élvezni. Így csak annyit tudok mondani, hogy
sajnálom.
Ez az
eset után azonban nem akartam rögtön írni. Mivel már többször jártam ott, és
ismerem a helyet, ezért tudtam, hogy ennél sokkal jobbra is képesek, ezért
elhatároztam, hogy csak a 30. szülinapi partim után készítem el a végleges írást
a helyről.
Ekkor
azonban az állandó étlapról választottam. A levesem ezúttal egy egyszerű
húsleves volt, a főételem pedig kacsamellszeletek, édesburgonya lángossal és
kékáfonya mártással. A levest ezúttal is hamar megkaptam. Az íze kifogástalan,
az az igazi húsleves, kellőképpen sós, de nincs elsózva, friss, meleg, aminek
pedig külön örültem, hogy a tészta mellett néhány csirkehús falat is került a
tányérba. Az egyetlen nagyon apró kifogásolnivalóm az volt, hogy az étlapon
szerepelt a „zöldségekkel” felirat, a sárgarépán kívül más zöldséggel ebben a
tányérban nem találkoztam. Ennek ellenére azt mondom, hogy egy jó húslevesnek
ilyennek kell lennie.
A
kacsa már tálalásra is nagyon látványosan hatott, a lángoson rajta a
hússzeletek, körülötte és félig rajta a mártás. Az íz pedig csak fokozta ezt az
amúgy is szenzációs látványt. A kacsamell finom, fűszeres, és ami külön
dicséretet érdemel, egyáltalán nem száraz. Az édesburgonya lángos kapcsán
mindenkit megnyugtatok, aki nem szereti ezt a zöldséget: nem igazán lehet
érezni rajta az édesburgonya ízét, inkább klasszikus lángos íze van, annál
talán minimálisan édesebb. Maga a lángos azonban nagyon jó puha, és laza, ilyen
szempontból egyáltalán nem emlékeztet azokra a lángosokra, amikről a legutóbbicikkemben írtam. A kékáfonya mártás szintén nagyon pozitív. A Kolozsváron
töltött időm alatt rengeteg alkalommal kóstoltam főleg édességeket az áfonya
különböző elkészítési módjaival, és nagyon is szerettem ezeket az ételeket.
Romániában azonban sokkal nagyobb ennek a gyümölcsnek a tradíciója, mint itthon
és féltem, hogy ez az elkészítésének minőségében is érződni fog. Nem tudom,
hogy ez általánosságban így van-e, de a Tettye vendéglőnél biztosan nem. Egy
remek, részben édes, de kicsit mégis savanykás mártást kaptam, amiben a
gyümölcs íze abszolute kiérződött. Ez a mártás abszolute feltette az „i”-re a
pontot, egy tökéletes ételt ettem.
Árakról
ezesetben nem akarok sokat beszélni, 4-5.000 forint között helyezkedett el
mindkét ebédem ára. A mennyiséggel nem volt probléma, az első alkalommal 3
szelet halat kaptam és a másodikban is volt kacsamell bőséggel. Régen egyébként
akkora adagokat adtak ezen a helyen, ami szerintem már nem volt normális,
vacsorára simán el lehetett vinni a kaja felét. Mostanra ez csökkent, de
egyáltalán nem mondható, hogy kevés lenne, inkább úgy fogalmazok, hogy
normalizálódtak az adagok. A minőség azonban továbbra is magasan van.
Bár
desszertekről most nem írtam (utóbbi két alkalommal nem ettem), de van 1-2
különleges édességük, a nagymama palacsintáját mindenképp ajánlom kóstolásra.
Mivel
a 4 étel itt 4 teljesen különböző élmény volt, rendhagyó módon külön-külön
pontozom őket:
Gyümölcsleves:
8/10
Fűszeres
bundás harcsa: 6/10
Húsleves:
9/10
Kacsamell
édesburgonya lángossal és kékáfonya-mártással: 10/10
A helyről bővebben itt: http://www.tettye.hu/
Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése