Egy magyar hely Kolozsváron 3. – 1568 Bisztró, Kolozsvár
Többször
mutattam már be olyan helyeket Kolozsváron, amikben ha valaki magyarként megy,
nem kell a nyelvi nehézségektől tartania, ugyanis mindig van magyar nyelvű
felszolgálás is. A Bulgakov és a Rhédey után a legutóbbi látogatásomkor egy új
helyet is megnéztem, ez pedig az egyszerű nevű 1568 bisztró volt. Még amikor
tavasszal jártam ott, beültünk pár egyetemi hallgatóval meginni valamit, de
akkor nem ettem ott semmit. Nyári látogatásomkor viszont megfogadtam, hogy
kipróbálom.
Az
étterem kínálata nagyon széles, a hagyományos fogások mellett néhány kicsit bisztrósabb,
Streed Food felé hajazó ételük is van. Ezekből választottam egyet, egy sült
kolbászt kolozsvári mustárkombinációkkal – amihez kértem egy adag savanyú
uborkát is – illetve desszertként egy igazán különleges dolgot választottam: kürtős
kalácsba töltött Creme brulét erdei gyümölcsmártással.
Maga
az étel kb. 15-20 perccel később érkezett, ez teljesen oké volt. 2 szép szál
kolbász, és háromféle mustár, plusz a kenyér és az extra savanyú, amit kértem.
A kolbász maga ízletes volt, hagyományos, és nagy örömömre magyaros fűszeresség,
de nincs túltolva, tök okés. A kenyérrel sem volt semmi gond, hozta, amit
kellett. A savanyú uborka is ízlett, bár így, hogy külön extra savanyúságként
kértem és nem volt benne a menüben, az adott mennyiség több volt, mint amennyi
kellett volna. Szerintem valahogy beépíthetnék a menüben, akár opcionális
lehetőségként, mert amúgy illett hozzá, és az íze is jó. De talán majd
megfontolják.
A
mustárok közül nekem kettő nagyon bejött, egy annyira nem. Nem tudom
megmondani, hogy pontosan melyik milyen volt, de a baloldali, kicsit barnásabb
színűn éreztem leginkább egy hagyományos, de intenzív ízesítésű mustár ízét. A
sárgásabb színű kicsit kesernyésebb volt, de összességében az is ízletes,
uborkához kifejezetten illett. A középsővel voltam a legkevésbé kibékülve, mert
a mellett, hogy volt egy fanyar pikáns íze, picit „cefre-ízűnek” éreztem. Nem
tudom, használnak-e bele valamilyen keserű gyümölcsöt, vagy más adta az ízét,
de az annyira nem jött be. Az egész étel viszont összességében igen.
Nem
sokkal azután, hogy megettem a főételt, megkaptam az édességet. Az biztos, hogy
egy nagyon különleges desszert, még csak hasonlót sem láttam sehol máshol. Az
étlapon lévő elemek mellett volt egy negyedik is, ugyanis a krém alatt egy
almás töltelék is volt a kalácsba. Egyébként ez jót tett az ételnek, mert mind
a kalács, mind a krém eléggé édes, az alma már ad egy kis savanykás ízt, a
gyümölcsmártás meg kifejezetten savanyú, ebben így volt harmónia.
Amivel
itt nekem a problémám volt, az a hőmérséklet. A kalács nagyon meleg volt, ezt
értékelem, gondolom frissen dolgozta rajta. Azonban a krém és az alma is
átvette ezt a forróságot, és a mártás is szobahőmérsékletű volt, így kb. 10-15
percet várnom kellett, mire egyáltalán olyan hőmérsékletű lett, hogy meg tudjam
enni. Ilyenkor szerintem érdemes a kiegészítő elemek közé betenni valami
hideget, ami hőmérsékletben is kompenzál. Tavaly például jártam olyan helyet,
ahol fagylaltot adtak a Créme Bruléhez, és szerintem tök jó volt mind ötletben,
mind ízben. Én javasolnék valami hasonlót itt is, mert ízben így is jó, de
azért ez okoz kis kellemetlenséget.
Az
ételért már nem emlékszem pontosan, hogy mennyit fizettem, de 80-90 lej között
volt (6-7.000 ft), amihez egy szörpöt is ittam. Ez nem olcsó, de azért egyedi,
különleges ételeknél belefér, ez pedig az volt. Mindent egybevetve, bár voltak
hibák, de mégis különleges ételt ettem, amit érdemes volt kikérni. A hibák
pedig javíthatók és remélem, lesznek is javítva. Szóval merem ajánlani a
helyet!
Értékelésem: 8/10
(Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: http://bistro1568.ro/?lang=hu
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése