Házias vagy Plázás? – Belvárosi Disznótoros, Budapest
Budapesten
belül most (pontosabban egy éve) már Kelenföldön is van egy monumentális Pláza,
ami az Etele Pláza nevet viseli. Bevallom, idén nyárig én nem jártam ott, de
augusztusban úgy alakult, hogy arra vitt az utam, és ha már arra jártam,
megnéztem az étkezőudvarukat is. A legtöbb máshonnan is ismert Plázaétterem
mellett találtam 1-2 számomra ismeretlent is, ebből a Belvárosi Disznótoros
volt az, ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet (most már tudom, hogy van
még 2 belőle a fővárosban). Ugyanis mégiscsak félig-meddig falusi vagyok és
bennem vannak a régi jó disznóvágások emlékei, és kíváncsi voltam, vajon fel
tudja-e eleveníteni a hely ezt?
A
kínálatban sok minden volt, előre elkészített disznóhúsok mellett olyanok is,
amiket helyben készítenek el frissen, meg persze a hurka-kolbász, plusz a
különböző burgonyás köretek és a savanyúk, de 1-2 modernebb köretelemet is
találtam a kínálatban. Én a legegyszerűbbet választottam, egy szelet hurka, egy
szelet kolbász, krumplisaláta. Ezek előre elkészített ételek voltak, így sokat
nem kellett rá várnom. A hely maga egyébként a plázák étkezőudvaraihoz mérten
nagyon igényes, nem egy körben vannak elhelyezve az éttermek és az asztalok,
hanem betöltenek egy félemeletet, vannak hosszabb asztalok, rövidebbek, de
néhány babzsákot is láttam, ez dicséretes, komfortosabb érzés volt itt enni,
mint a legtöbb hasonló helyen.
Ami
az ételeket illeti, sajnos itt már nem éreztem mindent tökéletesnek. A
kolbásznál le kell szögezni, hogy intenzív volt a fűszerezése, erőteljesebb,
mint a legtöbb helyen, ahol lehet kapni sült kolbászt, de nekem picit már sok
is, és a fűszerektől előjött egy olyan szárazabb ízhatás, amit nem szeretek.
Oké, persze, a kolbász alapjáraton nem egy szaftos étel, de egy friss kolbászt
el lehet úgy készíteni, hogy az puha, picit szaftos legyen, amit én itt
hiányoltam. Számomra nem attól válik egy étel házivá, hogy túl van fűszerezve.
A
hurka jobban ízlett, lágyabb volt, mérsékeltebb fűszerezéssel, viszont a májas
érzés tényleg benne volt, ezt nagyon jóízűen eszegettem. A majonézes
krumplisaláta is alapvetően ízlett, én kicsit kevesebb hagymával szeretem,
illetve jobban kedvelem, ha a krumplikockák nagyobb darabokban maradnak a
salátában, de ez erősen ízlés kérdése, ezen nem fogunk senkivel összeveszni.
Az
ételért azt hiszem 2.800 forintot fizettem. Azt tudom, hogy a 2 disznótoros
szelet 1.000-1.000 forintba került, a krumpli talán 800 volt, de erre nem
mernék megesküdni. Az árához képest egyébként az adag mennyisége oké, ezzel
bőven jól lakik az ember, kevésbé éheseknek egy szál hurka vagy kolbász is elég
lesz. Alapvetően nekem ez a minőség inkább a plázaéttermek minősége volt, nem
annyira egy tradicionális – jó értelemben vett – lacikonyháé. Viszont azokból a
jobbak közé tartozik, és bár ennél már ettem finomabbat (rosszabbat is), annyi
kíváncsiság maradt bennem, hogy valamikor kipróbáljam az egyik frissen sült
húsukat.
Értékelésem: 7/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://belvarosidisznotoros.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése