Ebéd a Szamos felett – Bricks (M)eating Point, Kolozsvár
A
kolozsvári látogatásom utolsó szakaszában váratlan dolog történt. Az addig
olcsó egyetemi menza árai olyan drasztikusan változtak, hogy óhatatlanul is
jobban meg kellett néznem az alternatív étkezési lehetőségeket. A kebabosok, és
egyéb street food helyek mellett a klasszikus éttermek menüjét is több
alkalommal néztem. Ezek közül a helyek közül kinézetre az egyik kedvencem a
Bricks mediterrán étterem volt. Egy kis terasza ugyanis a Szamos fölé épült,
ami határozottan hangulatosnak ígérkezett. A menürendszere pedig igen egyszerű:
az A’la Carte étlap mellett heti menüjük is volt, előétel 8 lej, főétel 17 lej,
desszert 8 lej, de ha valaki a főétel mellé kért előételt vagy desszertet, az
együtt 23 lej (azóta 25, de jár hozzá egy sör is. Egyébként 3-féle elő-, ötféle
főételből és háromféle desszertből lehet válogatni, ami azért elég sok). Ez kb.
1.500 forint, ami nem kevés, viszont a menük az éttermi menü kategóriába estek,
így azért izgalmasabbnak tűnt az egész. Jópár alkalommal kipróbáltam a helyet,
ezekről fogok a továbbiakban írni. Ezúttal minden ételt zárójelben pontozok a
bekezdés végén, és a végső pontszámom egy átlag lesz.
Az
első próbálkozásom egy halétel lett volna, de az éppen elfogyott, így nem
tudtam kipróbálni L. Maradt egy egyszerű étel, sült csirkemell és krumplipüré
és sajtszósz. Desszertként egy Anna-cake nevű süteményt kértem, amiről csak
annyit tudtam meg, hogy vaniliakrémes hideg sütemény, de nyelvi nehézségeink
voltak a pincérnővel (se angolul, se magyarul nem beszélt, román meg nekem nem
megy tökéletesen). Az étel elég hamar megérkezett, de nekem elég kommersz volt.
Két elég kis szelet csirkemell, teljesen hétköznapi püré. Nem győzött meg
igazán. Megkóstolva egyébként különösebb gond nem volt vele, a csirke egy
icipicit száraz, de egyébként puha, a krumplipüré kellemesen sós, a sajtszósz
is oké, de sajnos ennél többet nem tudok róla írni. Ráadásul a mennyiségével
sem voltam igazán megelégedve, inkább azt éreztem, hogy a körettel akartak jól
lakatni. (6)
Utána
érkezett a desszert. Piskóta, felette vaníliakrém, felette tejszín, és felette
dió…na itt jött elő a kommunikációs gond. Nagyon nem szeretem a diót, és nem
volt nagy élmény lekapargatni a tetejéről. Persze én sem beszélem jól a román
nyelvet, nem tudtam mit jelent a dió, ezért nem kérdeztem rá direktbe.
Egyébként ettől a kellemetlenségtől eltekintve a sütemény nagyon ízlett. A
piskóta puha, a vaníliakrém édes de a vanília íze kiérződik belőle. A mennyisége
pedig kifejezetten imponáló az átlagos desszertekhez képest. Szóval nem volt
itt különösebb gond. (8)
A
következő próbálkozásom egy grillezett sertés volt, sült burgonyakockákkal.
Az előző után nem sok jóra számítottam, de teljesen más ételt kaptam,
szerencsére a szó pozitív értelmében. Egy intenzív, paprikás fűszerezést kapott
a hús, ami egyáltalán nem volt sem rágós, sem rossz ízű. A krumplit ropogósra
sütötték, a fűszerezése több mint kiválóra sikeredett. E mellett egy kis
balzsamecetet is kaptam az aljára, ami inkább csak esztétikai tuning volt, de
jól esett. Többször nem láttam ezt az ételt a menük között, amit sajnálok, mert
ezt bármikor újrarendeltem volna. (10)
A
desszert ezúttal egy különleges palacsinta volt mascarpone krémmel és mandarin
mártással. A palacsinta tésztája ízlett, mintha egy kis gyümölcsös háttér ízt
is éreztem volna benne, de lehet, hogy ezt csak én akarom belemagyarázni J.
A többi összetevő már annál érdekesebbre sikerült. A mascarpone krém tulajdonképpen
oké, de némi édességen kívül túl sok ízt nem éreztem benne, kicsit jellegtelennek
hatott. A mandarinmártás meg kifejezetten kesernyésnek tűnt, önmagában véve még
azt is mondanám, hogy kellemetlen ízű. Azonban amikor ezt a három elemet egyszerre
kóstoltam, akkor minden összeállt. A két édesebb elem elegye a kesernyésebb szósszal
nagyon jól harmonizált, élmény volt enni. Így bár külön-külön egyik eleme sem
kiemelkedő, de az összkép nem volt rossz egyáltalán. (8)
A
harmadik alkalommal kíváncsi voltam, hogy néz ki egy csirkesaláta a Bricksben.
Klasszikus salátára számítottam, gyros-szerűen, saláta-hagyma-uborka-paradicsom
négyessel valamilyen fokhagymás szósszal. Ehhez képest amit kaptam az teljesen
más volt. A csirkehús mellett kétféle leveles saláta volt, valamint egy
fokhagymás szósz és némi kenyérkocka mellé. A csirke ezúttal jól sikerült, finom, omlós. A saláták is
frissek voltak, a szósz pedig most az édeskésebb vonalat vitte tovább, ami
szintén ízlett. Érdekes módon a tál alján éreztem sósabbnak az ételt, mintha a
tányér alját sózták volna be. Nem tudom, mennyire volt ez tudatos, nekem
annyira sajnos nem jött be. Mindent egybevetve nem ilyen salátára számítottam,
de teljesen jó volt. (8)
Desszertként
ezúttal fagylaltkelyhet rendeltem, tejszínnel és csokiöntettel. Vártam a
különlegességet, de ez ezúttal elmaradt. 3 gombóc bolti fagylalt (vanilia,
csoki, erdei gyümölcs) tetején egy adag bolti tejszínhab, és némi csokiöntet,
ami szintén bolti terméknek tűnt. Az igazat megvallva kicsit csalódott voltam,
mert az eddigi desszertek, amiket kóstoltam, mind különlegesre sikerültek, ez
ehhez képest nekem nagyon leegyszerűsítettnek tűnt, gyakorlatilag bárki el
tudta volna készíteni. Persze azt is tegyük hozzá, hogy ízre nem volt vele gond
és azért egy 3 gombócos fagylaltkelyhet kaptam 7 lejért, ami egyáltalán nem egy
rossz ár érte, cukrászdákban sem olcsóbb. Csak azért van némi hiányérzete az
embernek ilyenkor. (7)
A
következő alkalommal úgy gondoltam, bevállalok egy vegetáriánus menüt,
konkrétan egy rukkolás céklasalátát, brie sajttal. Amikor megérkezett az étel,
láttam, hogy pont az, ami az étlapra van írva. Rukkola, cékla, sajt…meg egy kis
dió a tetején. Szerencsére elég nagy darabokban, így könnyen félre tudtam
tenni. És tulajdonképpen nem sok hiányzott ahhoz, hogy azt mondjam, hogy ez egy
teljes értékű, tökéletes étel. A hús nem hiányzott belőle, de valami más igen.
A cékla ugyanis savanyított cékla volt, ráadásul ez kis csípős hatást is
keltett (talán tormát tettek rá?), a rukkolának pedig szintén megvan a maga
markáns íze, és a kettő együtt néha olyan benyomást tett, mintha valami csípős
ételt ennék, már-már zavaró szinten. Ehhez a céklához talán jobban illet volna
a rukkola mellett/helyett valami, ami lágyítja. Mondjuk valamilyen
karamellizált almát simán el tudtam volna mellé képzelni, vagy egy lágyabb
öntetet. De lehet, hogy elég lett volna annyi, hogy több sajtot kapok az
ételhez. Mert amikor a 3 összetevőt egyszerre kóstoltam, akkor itt is összeállt
a kép. A sajt mennyisége azonban annyival kevesebb volt, mint zöldségeké, hogy
az már az élvezhetőség rovására ment. Így sajnos nem éreztem igazán pozitívnak
az élményt annak ellenére sem, hogy bőven lett volna benne potenciál. (6).
Hanem
az utána érkező desszertről már sokkal pozitívabb jelzőim vannak. A Banana Wonton
kis kifliszerű, banános töltött tészta, amit jelen esetben csokoládé és vanília
öntettel tálaltak. Az étel harmóniája remek volt. A tészta és a vaníliamártás
édesebb, a csoki kesernyésebb, ezek remekül harmonizáltak. A hőmérsékletekkel
is jól játszottak, a sütemény kifejezetten meleg volt, a csokimártás langyos, a
vaníliakrém hideg. Nagyon jól passzoltak egymáshoz. Igaz, ebben is volt egy kis
dió, de a ropogósra sült tészta s a mártások mellett ezúttal szinte észre sem
vettem. Az egyetlen apró probléma a viszonylag kis mennyiség volt, de egy ilyen
színvonalú és árú desszertnél ezt nem tudom felróni komoly hibának. (9)
Végül
az utolsó napok egyikén úgy döntöttem, hogy megkóstolok valamit az A’la Carte
étlapról, azon belül is a hamburger mellett döntöttem, valamint desszertként a
Créme Brulé-t választottam. A várakozási idő ezúttal kicsit hosszabb volt, de
oké. A burger kinézetre érdekesnek tűnt. Ugyanis magába a hamburgerbe csak a
húst és a paradicsomot, meg egy majonézes szószt tettek, mellette volt háromféle
zöldség illetve kétféle szósz. Kinézetre érdekes, lássuk az ízeket! Néhány
kiemelkedő elem volt benne, főleg a majonézes szósz ízlett. A hús is ízletes,
jól fűszerezett, így nem zavart, hogy kevert marha- és sertéshús (egyébként az
étlapra is ez volt írva, így nem zsákbamacskáztak). A többi elemét azonban
inkább csak közepesre értékelném. A két szószból az egyik paradicsomos, a másik
fokhagymás volt, de nekem mindkettő kissé jellegtelenre sikeredett. A buci is
elég hétköznapi termék, és a zöldségekben sem volt semmi extra. Persze ezek
rosszak sem voltak, de a 35 lejes (kb. 2.300 forintos) árért ennél többet
várnék kicsivel. (7)
A
desszert kifejezetten ízlett. A teteje a karamellkrémnek, ahogy lenni szokott,
ropogott, alatta a lágy és krémes karamell íz fogadott. Nagyon-nagyon bejött,
igaz, a 19 lejt a mennyiséghez képest itt is egy picikét sokalltam, de ez
legyen a legnagyobb baj! Ez utóbbihoz muszáj hozzátennem, hogy éppen Happy
Hoursban jártam, ami azt jelenti, hogy 15% kedvezményt kaptam (a 35 lejes
burgerből is), így azért e tekintetben kicsivel jobb volt a helyzet. (9)
Mindent
egybevetve sokszor ettem itt, a kép vegyes, de inkább pozitív. Az ebédmenüjük
elfogadható áron tényleg éttermi minőség, és a mennyiség is általában oké. A
főételeknél volt vegyesebb a kép, a desszertek viszont egytől egyig ízlettek.
Mindenesetre egyértelműen tudom ajánlani a helyet, próbáljátok ti ki és
alkossatok véleményt!
Értékelésem:
8/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megtekintheted)
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/BricksRestaurant/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése