A kolozsvári Street Food Fesztiválról – Elemózsia Bisztró, Székelyudvarhely, Klasszik marhaburger
Noha
sok időt töltök mostanában Romániában, viszonylag kevés várost látogatok meg,
így nyilvánvalóan gasztro vonalon sem tudok sok helyről írni. Ezért is örültem
nagyon, amikor megtudtam, hogy április 2. hétvégéjén Street Food Fesztivál lesz
Kolozsváron, ahol sok olyan helyet megismerhetek, ami olyan városban található,
ami kívül esik az utazásaimon. Ilyenkor
persze az ember bizonytalan. Annyi hely, annyi étel, de az embernek csak 1
gyomra van, a fesztivál meg 2 napig tart. Tehát reálisan 2-3 ételt lehet megkóstolni,
jól kell választani. Ebben ezúttal is Kokoly Zsolt kollégám volt segítségemre,
aki javasolta a székelyudvarhelyi Elemózsia Bisztró kocsiját. Ha már így
felajánlotta, akkor ki is próbáltam.
Amikor
beálltam a sorba, kicsit féltem, mikor kapok kaját, mert az embertömeg nagyon
hosszúnak tűnt. Ugyanakkor szemlátomást gyorsan fogyott. Láttam, hogy mi
történik: egy ember felvett egy rendelés, a vendég félreállt, majd felvett egy
másodikat is, addigra két másik ember elkészítette az első ételét, azt kiadta,
majd a második állt félre, felvette a harmadik rendelését, elkészült a második
és így tovább. Nagyon profi benyomást keltett az egész folyamat. Egy kicsit
féltem, hogy ez azt jelenti, hogy előkészült termékekkel dolgoznak, de az íze
alapján egyértelműen ki merem jelenteni, hogy nem erről volt szó, szerintem folyamatosan
készítették az ételeket, és a nagy tömeg miatt nem kellett sokat várni, hogy
egy étel a tányérra kerüljön. Én is kb. 15 percet várakozhattam a sorban
állással együtt, ami bőven belefér.
Egy
marhaburgert és egy adag krumplit kértem egyébként. Így első ránézésre a
méretre azt mondtam, hogy médium, ettem már ennél nagyobbat, de kisebbet is. A
kocsi szélén tubusban található ketchup és csípős szósz, ha valaki ilyet
szeretne, bolti termékek, de abból jó minőségűek, és persze van a hamburgerben
szósz, de aki szeretné kiegészítésként, az használhatja őket, ingyen. Ezt a
fajta megoldását a bolti termékeknek általában pártolom, itt is bejön.
Ami
az egyes összetevőket illeti, azt kell, hogy mondjam, minden a legnagyobb
rendben. A krumpli friss, kicsit vastagabb a hagyományos hasábburgonyánál, de
ezzel semmi baj nincs, cserébe ropogós, jól fűszerezett (és nem csak sóval, volt rajta egy kis zöldfűszer is), ízletes. A buci is
enyhén édeskés, puha, én így szeretem. A hús fűszerezése is nálam a telitalálat
kategória, nincs rajta extrém sok só, meg bors, de annyi igen, amennyi ennek az
ételnek kell, kóstolva pedig valósággal szétolvadt az ember szájában. A
zöldségek is rendben vannak, a hagymát sülten kapjuk, a többit (paradicsom,
hagyma, saláta) nyersen, mindegyik friss és ízletes. A szószuk egy édeskés,
enyhén pikáns paradicsom alapú szósz, nekem ez is bejön, a buci édességével jól
kiegészítik egymást.
Az
ételért 30 lejt fizettem, ami kicsit borsos, viszont azt is figyelembe kell
venni, hogy egy ilyen Fesztiválon szállítási meg egyéb extra költségek merülnek
fel (plusz gondolom helybérleti díj is van), így természetes, hogy az árak is
kicsit magasabban vannak. Viszont cserébe kaptam egy olyan ételt, amivel
teljesen jól lehetett lakni. Mindent egybevetve, bár azt gondolom, hogy ez az
étel nem tartalmazott semmi meglepőt, mind elkészítésében, mind alapanyagaiban
a hagyományos vonulatot követte, ugyanakkor minden alapanyagában kiváló, és
igazából semmilyen negatívumot nem tudok benne találni. Erre pedig nem lehet
mást mondani, mint, hogy:
Ha
szeretnél értesülni a legfrissebb cikkekről, csatlakozz a Blog
facebook-oldalához:https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése