Kicsit tévéztem


Az elmúlt fél évben alig-alig néztem rá a kereskedelmi csatornák műsor kínálatára. Ez részben azért volt így, mert Kolozsváron tartózkodtam, nomeg más tevékenységek is lekötöttek engem. Meg sajnos igazán izgalmas műsor sem volt. Azonban amikor elindul az őszi szezon, az ember óhatatlanul is bekapcsolja a televíziót és ránéz ezekre a műsorokra. Ezért úgy gondoltam, én is megteszem és körkapcsolásban tegnap 19 és 23 óra között a Duna TV, a TV2, az RTL Klub és a Viasat 3 között kapcsolgatva töltöttem el az időmet. Rég tettem ilyet, de sebaj, egyszer meg lehet próbálni. Mivel én a televíziós vetélkedőket szeretem, a filmekre, filmsorozatokra nem igazán kapcsoltam rá.

A legtöbb csatornán lehetett tudni, mire számítsunk, az egyetlen kivétel a Tv2 volt, ahol – talán marketing fogásból – titkolták, hogy ebben a műsorsávban mit fognak sugározni. Hogy ennek van-e értelme, azt nem tudom, első nap biztos nagy nézettséget produkált, de későbbiekben kétlem, hogy hatása lesz. És már jött is a meglepetésműsor…a Piramis. Bevallom ez csalódás volt. Vagy egy teljesen új műsorra számítottam, vagy a Séfek séfe új évadára. Ezzel a vetélkedővel egyébként nincs különösebb bajom. A tudásalapú vetélkedőket alapvetően szeretem és szerintem Stohl András is jól vezeti ezt a műsort, megvan benne a dráma, a feszültség. De az egész nagyon vontatott, amire rátettek azzal, hogy immáron 3 reklám van benne, és közel 2 órán keresztül tart, holott a tiszta játékidő szerintem ennek kb. a fele. A végső konklúzió, hogy a műsorban 13 kérdés hangzik el 110 perc alatt, ami szerintem nagyon nem oké. Ezenkívül nekem magával a szabállyal is van 2 problémám. Az egyik a labda, ami eldönti, hogy ki dönti el, hogy ki menjen be a Piramisba. Szerintem teljesen felesleges. Ha arról döntene, hogy ki megy be, akkor oké lenne, de így a párok ezt előre megbeszélhetik, így mindegy, hova esik a labda, ugyanaz az eredmény. A másik az utolsó labda, ami 44% eséllyel lenullázza mindazt, amit gyűjtöttek. Szerintem ez roppant igazságtalan eleme a játéknak. Innentől kezdve, ha én lennék benn a piramisban, kb. bármekkora lenne az ajánlat, elfogadnám azt, hogy ne kelljen üres kézzel hazamenni. Összességében nem tartom ezt egy rossz műsornak, de olyannak sem, amit minden nap leülnék megnézni.

Ebben az idősávban a Viasat 3-on még film van (Lucifer), és a Dunán is, az RTL-en pedig a Nyerő Páros című műsor kezdődik. Na, az ilyen típusú valóságshowk mélyen az ízlésem alatt vannak. Tartalma alig van, csak veszekedések, taktikák, legtöbbször egy előre megírt forgatókönyv alapján. A Survivort még csak-csak megnézegettem, mert ott legalább voltak párbajok, kihívások, védettségjátékok és számított a fizikai állóképesség, de ezeket a műsorokat 13-14 éves koromban tudtam utoljára élvezni. Celebekkel meg még kevésbé (bár itt eleinte nem is tudtam, hogy ez most celebműsor-e vagy sem, mert az asztal körül ülök ¾-ét nem is ismertem fel). Szóval 2 perc elég is volt nekem, szerintem az egész évadból.

A következő váltópont fél 8, amikor a Duna Tv-n elkezdődik a Honfoglaló tévés verziója. Az első pár hétben rendszeresen néztem ezt a műsort, amikor megjelent, de azóta kikopott nálam.  Sajnos nagyjából azonos a sémája, kb. ugyanaz történik mindig és nekem Szente Vajk sem tartozik a kedvenc műsorvezetőim közé. De azt azért muszáj megemlítenem, hogy ez a műsor kevesebb, mint 1 órás és mennyivel több kérdés van benne, mint a dupla olyan hosszú Piramisban.

A következő fordulópontunk 8 órakor van, ami pedig nem más, mint a „Kérdező” című műsor, a Viasat3 új vetélkedője, Gundel Takács Gáborral. Többször belenéztem és azt mondom, nem rossz. Érdekes, hogy a vetélkedő egyik legfontosabb új eleme, hogy az utca embere teszi fel a kérdéseket, de ez az, ami a műsorban szinte egyáltalán nem hoz lázba, nekem teljesen mindegy, honnan kapjuk a kérdéseket, és mivel nem mindenki a szakmájának megfelelő kérdést tesz fel, taktikai elemként sem feltétlen működik. Ezzel együtt tetszik a játék, szerintem jó eleme az, hogy sokszor az ellenfélnek választhatunk tétet, a duplázós/felezős kör is bejön, ehhez hasonló eddig egy játékban sem volt, pedig nagyon egyszerű, mégis leleményes játékelem. A végén az oszlopos megoldás is tetszik és, hogy tétnélküliség esetén tárgynyereményért játszanak. Az is jó, hogy bár a 2 párból csak az egyik nyer, ők könnyen összeszedhetnek 1-2 millió forintot. Gundel Takács Gábor pedig szerintem a szakma egyik legjobbja, intelligensen, de mégis viccesen tud vezetni egy műsort. Szóval ez tetszett.

A Dunán fél 9 fele jön az Önök kérték, az RTL Klub a realityje után a klasszikus filmsorozataira vált, a Viasat3-on pedig helyszínelnek, így 9-kor már csak a TV2 volt számomra érdekes, ahol új műsor érkezett, méghozzá az Amerikában már ismert MasterChef műsor VIP verziója…és ez az utolsó 2 szó, ami miatt aligha fogom nézni a továbbiakban ezt a műsort. Félreértés ne essék, én nagyon szeretem a gasztrovetélkedőket, sőt, azoknak a műsoroknak az egyike, ahol még a Junior verziókkal is ki vagyok békülve, mert sokkal központibb helyet foglal el a tanulás és a fejlődés, mint az, hogy médiasztárt csinálnak belőle. Ugyanakkor az ilyen típusú celebműsorokat egyáltalán nem szeretem és nem is nézem. Ezeket a vetélkedőket számomra az teszi különlegessé, hogy van súlyuk, olyan versenyzők mennek oda, akik ha nyernek (vagy ha egyáltalán jól szerepelnek), elhelyezkednek vagy feljebb lépnek a szakmában. Erre több példát láttunk már a Konyhafőnök egyes évadjai után is De most el tudja valaki képzelni mondjuk Pál Dénesről, hogyha esetleg itt nyer, akkor abbahagyja az éneklést és séf lesz? Nyilván nem. Ez pedig egy kicsit súlytalan bohóckodássá teszi az egészet. A vetélkedő konstrukciója egyébként hasonlít az eddigi gasztroműsorokéra, nincs vele különösebb bajom, és ha majd civilekkel lesz, akkor az is előfordulhat, hogy meg fogom nézni. De ezt nem.

Az idő gyorsan eltelt és 11 óra lett, de összességében hiányérzetem van. Az RTL-nél és az M1-nél már a műsorújságra nézve sejtettem, hogy nem fog bevonzani, a Tv2-től meg többet vártam ekkora titkolózás után. A Viasat3 vetélkedőjét azonban szerintem nézni fogom, mert az nem is túl hosszú, meg érdekes is. Csak ne lenne ennyi reklám…

De ma este nem ezeket kell nézni, hanem két sporteseményt! Fucsovics Márton Novak Djokoviccsal küzd meg a US Open első fordulójában, a Mol Vidi FC pedig a Bl-be jutásért küzd az AEK Athén ellen. Egyik magyar érdekelt helyzete sem könnyű, szurkoljunk hát nekik együtt!

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról